COM FUNCIONEM

L’EcoxarxAnoia funciona en base als principis bàsics consensuats. Utilitza diversos instruments d’organització, comunicació, o programari lliure com la xarxa social N-1 o https://cooperativa.ecoxarxes.cat/g/ecoxarxa_anoia.

L’estructura és horitzontal i la presa de decisions és consensuada en l’Assemblea General que realitzem de forma itinerant pels diferents punts de la comarca. L’ecoxarxa té diferents grups de treball en funció de l’afinitat de les persones que la componen, el treball i les necessitats, de tasques que sorgeixen. És una estructura molta bàsica i simple que amb el temps i amb la participació de totes ampliarem fent-la eficient.

Els instruments que utilitzem son la moneda social com a base de l’intercanvi, deixant oberta també la possibilitat de l’intercanvi directe o un altre que sigui coherent amb el dret de reciprocitat i els principis bàsics consensuats.     Per la visualització de les demandes i ofertes dins la xarxa, utilitzarem el CES com instrument per fer les transferències de la moneda social. El CES és una plataforma a internet on ens trobem per intercanviar i obtenir informació, ofertes i demandes així com conèixer tant el saldo personal com el de la resta de participants, amb total transparència.

Així també treballem en la creació d’una central de compres on podreu anar a comprar i obtenir informació i oferir serveis i coneixements a Igualada.

LA MONEDA SOCIAL QUE ÉS?

L’EcoXarxAnoia és una xarxa d’intercanvis de veïns i veïnes de la comarca, que volem complementar les nostres activitats econòmiques habituals amb la creació d’un nou nivell econòmic més humà, proper, cooperatiu i ecològic, gràcies a la creació d’una moneda local, social i ciutadana.
La moneda social ens permet organitzar una xarxa d’intercanvis multirecíprocs, sense
limitar-nos a el troc directe ni haver d’utilitzar únicament els euros.
Usem el model de les EcoXarxes, desenvolupades a Catalunya des del 2009, a partir de la creació de l’Ecoxarxa Montseny i la Cooperativa
Integral Catalana (CIC). Un model que ja utilitzen 15 EcoXarxes a
Catalunya, que ja cobreixen tot el territori.

Perquè cal crear una nova moneda?
És important fer-ho, per generar un espai econòmic propi, autònom i de confiança lluny del control de les institucions econòmiques i que respongui a les nostres pròpies necessitats i inquietuds.

Treballem en tres espais econòmics:
-Els espais de Donació i economia col·lectivitzada
-Els espais d’Intercanvi directe o amb Moneda Social
-Els espais perifèrics de Compra i Venda en Euros

Cadascú pot escollir el nivell de compromís que vol tenir amb aquesta construcció. A més implicació, és genera més confiança i activitat a la xarxa. I a més activitat més oportunitats per assolir l’autonomia proposada.
Les portes sempre estan obertes a integrar-se i a participar.

Quines diferències hi ha entre els euros i la moneda social?

La Moneda Social és molt diferent del diner oficial:
– No te interessos.
– S’emet de manera descentralitzada per la comunitat en cada nou intercanvi.
– No és escassa, sinó que n’hi ha tanta com riquesa real hi ha a la regió i genera cadascú.
– No és opaca, sinó transparent; no és competitiva sinó cooperativa.
– No vol substituir els donacions o el troc directe, sinó l’ús d’euros.

Molts serveis, coneixements i produccions que no entraven a l’escala industrial capitalista de l’euro, ara poden desenvolupar-es redescobrint recursos locals i talents personals.
També ens permet obtenir béns i serveis bàsics com l’alimentació o l’habitatge, i serveis.

Els euros que entrin a l’Ecoxarxa, passen de l’ús individual, a l’ús col·lectiu.

Organitzem projectes de producció i treball cooperatiu a través de la CIC (Cooperativa
Integral Catalana) i els seus projectes autònoms que mantenen una estreta relació amb
les ecoxarxes.
A més dels intercanvis econòmics, l’EcoXarxa vol activar moltes altres activitats socials, culturals i lúdiques, com els espais de trobada,tallers,seminaris,excursions,cursos
d’ecologia, creixement personal,infància i pedagogia, noves tecnologies, art,
artesania, cultura, agricultura, programari o xarxes d’Internet lliure.